Promovirana knjiga Život na dlanu sesvetske spisateljice i slikarice Štefice Koši Jakopović

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.9.2023. 15:25:50
Promovirana knjiga Život na dlanu sesvetske spisateljice i slikarice Štefice Koši Jakopović

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

"Ne mogu reći volim li više pisati ili slikati, nekako podjednako dugo radim oboje, iako u zadnje vrijeme možda ipak malo više pišem", rekla je na predstavljanju knjige njena  autorica.



Štefica Koši Jakopović, sesvetska spisateljica i slikarica predstavila je u subotu navečer u društvenom domu u Vugrovcu knjigu Život na dlanu, izdanu u nakladi poduzeća Pozor. Knjiga je ustvari skup od 24 kraće novele kakve autorica piše već dugi niz godina i uredno objavljuje u mjesečniku za kulturu Val s otoka Krka gdje veći dio godine živi, a u Sesvetama tek prezimljuje.


Pred mnogobojnim auditorijem o autorici i njenom djelu govorila je lektorica, prof. Marija Gračaković, pisac predgovora knjige, a nazočnima su se prije same autorice obratili glavni urednik časopisa Val Denis Leškić, te izvršni urednik časopisa Petar Kopanica. Promociju je moderirala Jasna Židak, predsjednika KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec koji je u velikoj dvorani vugrovečkog društvenog doma bio domaćin promocije. 


Govoreći o svom životu i umjetničkom radu u vidu pisanja i slikanja Koši-Jakopović je istaknula da oba vida umjetnosti podjednako voli, a počela se njome baviti još davno zato što voli ljude. Po struci diplomirana defektologinja zaposlila se još kao mlada u bivšem Sljemenu, odjelu društvenog standarda gdje je brinula o radnicima Sljemena, jer, nekada su velike firme itekako vodile računa o svojim radnicima. Otpilike u to vrijeme počela je pisati novele potaknute mnogim životnim pričama radnika, a izražavala se i u slikarstvu u kojem je posljednju samostalnu izložbu slika i oslikanih uporabnih predmeta imala prošle godine u Muzeju Prigorja.


Već dugo je u mirovini, gašenje Sljemena nikad nije preboljela, no, o tome možda nekom drugom prilikom.  


Zahvalila je svima na potpori njenom radu, posebice sinu Robertu, vlasniku tvrtke Pozor, nakladniku njene knjige. Izuzetno joj je bilo drago što se na promociji okupilo njenih sedmoro unučadi od kojih su neki i sami krenuli put umjetnosti, kao primjerice Gabrijela, autorica ilustracija u knjizi, koja je na izričit Štefičin zahtjev sjedila tijekom promocije do nje, a također njenom unuku Petru, akademskom kiparu kojem smo već u ovom glasilu do sada bili posvetili podosta prostora, naravno bit će toga i u budućnosti.


Predstavljanje su glazbom začinili članovi pjevačkog zbora Eko-etno udruge Prigorske sem gore list, a koja djeluje u okviru vugrovečkog KUD-a.


Nakon promocije Štefica Koši Jakopović potpisivala je knjigu ljubiteljima čitanja i njenim prijateljima odnosno gostima.



Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 17:07:18

Create Account