Radnička fronta za pomoć Draganu, volonteru osuđenom jer je pomagao drugima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.12.2021. 17:42:37
Radnička fronta za pomoć Draganu, volonteru osuđenom jer je pomagao drugima

Foto: Radnička fronta

Radnička fronta objavila je priopćenje o pokretanju akcije pomoći volonteru koji je kažnjen zbog pomaganja drugima.





Dragan Umičević je u ožujku 2018. do policijske postaje dopratio obitelj Madine Hussiny kako bi zatražili azil. To je učinio zbog dobro poznate i protuzakonite prakse hrvatske policije – push-back ili prisilno vraćanje na teritorij Srbije ili BiH.


U tom prisilnom vraćanju Madine je poginula u naletu vlaka a Europski sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska grubo povrijedila pravo na život – da su vlasti mučile Madininu obitelj, uskratili im pravo na pravnu pomoć, spriječile istragu smrti Madine i sustavno uznemiravale aktiviste.


Suprotno Europskom sudu za ljudska prava, hrvatska policija je pokrenula istragu zbog „pomaganja u neovlaštenom ulasku u Hrvatsku“ te je sud aktivista kaznio sa 60 000 kuna. Vrhovni prekršajni sud je potvrdio ovu kaznu čime se evidentno radi o nečuvenom činu osvete i zastrašivanja kažnjavanjem svih onih koji se bore protiv okrutnih praksi push-backa na granicama.


Radnička fronta neće dopustiti da Dragan Umičević sam snosi taj teret. Mi ćemo za plaćanje dosad najviše prekršajne kazne donirati 2500 kn  kako bismo doprinijeli obrani Dragana te kako bismo potaknuli sve ostale koji su u mogućnosti da nam se pridruže.


Podaci za uplatu su:

Are You Syrious,

IBAN HR6824020061100765183

(SWIFT/BIC: ESBCHR22),

Opis plaćanja: “za Dragana”


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2023. 9:37:03

Create Account