Radnička fronta o situaciji u Brodarskom institutu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.11.2021. 16:26:28
Radnička fronta o situaciji u Brodarskom institutu

Foto: RF

Na konferenciji za novinare Radničke fronte  govorile mr. sc. Marta Pedišić Buča, voditeljica pomorskih djelatnosti, predstavnica radničkog vijeća i predstavnica radnika u Nadzornom odboru Brodarskog instituta, te Katarina Peović zastupnica Radničke fronte u Hrvatskom saboru.




Konferencija je sazvana povodom prošlotjedne Vladine odluke koja omogućava likvidaciju Brodarskog instituta koji ima preko 70 godina tradicije, akumuliranog znanja i najveći laboratorijski kompleks u državi.

Marta Pedišić Buča je istaknula kako u okviru EU gotovo sve pomorske države imaju laboratorijske komplekse sličnog tipa ali da sve vode brigu o svojim instutima. Brodarski institut osnovan 1948. ima zavidnu tradiciju i prepoznat je u okviru EU i šire. I danas se tamo odvijaju kompleksna istraživanja, a u situaciji su da im se ne daju jasne upute mogu li primati nove narudžbe.


Za razliku od sličnih instituta u Evropi, država se svojim institutom nije bavila, kaže Pedišić Buča, nije koristila EU fondove da bi institut održala, modernizirala, osuvremenila, tehnološki opremila. Pedišić Buča je dodala kako su CERP i država pasivno promatrali hoće li se uspjeti nekako snaći. Pedišić Buča je upozorila da je Institut sveden na zemljište i nekretnine, što je neprihvatljivo. U Institutu se i danas provide ispitivanja koja su mahom vezana uz smanjenje emisija CO2 i zaštitu okoliša što je okosnica NPOOa, naglasila je.


Katarina Peović je dodala kako je ovo još jedna epizoda ministra Horvata protiv Hrvatske, kako je to jedinstven primjer u svijetu da država ima ministra specijaliziranog za likvidaciju poduzeća. Brodarski institut je trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu RH, te institucija od strateškog i posebnog državnog interesa. No to je praktički model u kojem država poručuje “rizik u potpunosti vaš - eventualni uspjeh naš”. 


Vlada je pak postavila u potpunosti nekompetentnu upravu u nizu nezakonitih koraka - inženjere brodogradnje, podmorničare, ekonomiste iz nadzornog odbora su zamijenili profesionalni Horvatovi likvidatori iz Ministarstva prostornog uređenja i CERPA, poput Zvonka Raca koji sjedi u desecima poduzeća, potpuno nekompetentan za brodarstvo i pomorstvo - rekla je Peović. Postavili su i direktora koji je bio u očitom sukobu interesa.


Peović je dodala da je jučer premijer Plenković u Opatiji na konferenciji ekonomista zaključio da će Hrvatska svoju konkurentnost graditi i na brodogradnji pa kako će to graditi svoju konkurentnost na brodogradnji, pita se. Gradi li se konkurentnost tako da se zatvara najvažnija znanstveno-istraživačka institucija u tom polju?


Korupcijske prevare i skandali poput posljednjeg sa bivšom ministricom Žalac, u kojem je vjerojatno otuđeno više miljuna kuna nisu ništa u usporedbi s devastacijom koja ostaje nakon što “očistimo” sve mogućnosti privrednog, ekonomskog razvoja i utaborimo se na začelju Evrope, zaključila je Peović.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2023. 9:37:03

Create Account