Blizanci Martina i Borna, odlični učenici, glazbenici i vrsni streličari

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.3.2019. 19:19:51
Blizanci Martina i Borna, odlični učenici, glazbenici i vrsni streličari

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Da Sesvete imaju čitav niz talentiranih, pametnih i radišnih učenika govori nam i najnovija priča iz OŠ Luka.



Blizanci Martina i Borna Pervan, odlični učenici 8. razreda OŠ Luka naoko su kao i svi drugi njihovi vršnjaci i kolege. I jesu, dapače, još i više od toga. Oni su još i glazbenici, Martina u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića svira flautu, a brat gitaru. No ono što ih izdvaja od ostalih jest sudjelovanje u jednom, većini možda egzotičnom sportu, streličarstvu. 


"Ma ne znam, nikad nisam volio trčati za loptom kao većina mojih prijatelja, za tako nešto nemam niti talenta niti volje. Ustvari uopće ne volim trčati zato mi se vrlo brzo svidjelo streličarstvo u kojem je potrebna mirnoća, hladnokrvnost i staloženost", objašnjava nam Borna dok sa sestrom iz kutija izvlače nebrojene medalje stavljajući ih pri tom na stol ravnateljice škole Marine Sabolović koja nas je i pozvala da zabilježimo njezine darovite, a vrlo neobične učenike.


Nastavlja Borna, za svoj uzrast vrlo elokventan dečko, priču o treniranju i natjecanju njega i sestre u Streličarskom klubu Sesvete, čime smo ujedno i doznali da u Sesvetama postoji i takav klub. "Većina će možda pomisliti da za streličarstvo nisu potrebne neke osobite pripreme, međutim, nebiste vjerovali, ali i mi imamo svojevrsne kondicijske pripreme i  treninge snage, jer nije baš tako lako sat ili dva koliko traje neko natjecanje napinjati luk", nastavlja Borna dodajući da je za napinjanje luka potrebna dosta velika sila, za što natjecatelji bez posebnih treninga ne bi imali snage. 


Mirno oko i preciznu ruku imaju oboje blizanaca, ponosno pokazujući mnoge medalje s raznih natjecanja, a svakako najponosniji su na  zlatne medalje najboljih u državi njihova uzrasta od 14 godina.


Martina je pak državna rekorderka u svojoj kategoriji. Od mogućih 722 krugova nedavno je pogodila 622, a vjerujemo da će s odrastanjem i daljnjim treninzima ta brojka još i rasti iako stariji natjecatelji imaju teže lukove za koji je potrebna veća sila njegova natezanja, te udaljenije i manje mete. 


Kamo će nakon osmogodišnje škole. Borna možda u sesvetsku ili neku sličnu gimnaziju, a Martina gotovo sigurno u Sportsku gimnaziju. "Ja i jesam sportski tip stoga mislim da je to moj logićan izbor", s puno ponosa govori Martina. 


Uskoro počinju natjecanja na otvorenom, dakle slijedi još jedna žetva medalji, do sad, nisu baš prebrojali, ali zajedno ih imaju više od stotinu. Oboje žale jedino što za bavljenje tim komercijalno neatraktivnim sportom potporu daju uglavnom roditelji koji su im omogućili nabavu ne baš jeftinih potrebnih lukova i strelica, te ostale opreme, a kako streličarstrvo u našoj zemlji, za razliku od mnogih drugih u kojima je ovaj olimpijski sport itekako posječen, nije popularno, nema niti sponzora, pa se klubovi svakako snalaze. Ipak njihov im je osigurao dresove. 


Blizanci Pervan su uporni, tako da se u budućnosti možemo od njih još što - šta nadati.  Zašto ne i medalja s veliki svjetskih natjecanja?


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.10.2023. 12:44:48

Create Account