Katarina Zrinski održala godišnju skupštinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.1.2017. 15:55:53
Katarina Zrinski održala godišnju skupštinu

Foto: Borko Samec

HDZ unutar svog slojevitog ustroja ima niz organizacija odnosno specifičnih zajednica, kao primjerice, Zajednica žena Katarina Zrinski. Od cjelokupnog broja žena učlanjenih u tu stranku, dio njih djeluje i u toj ženskoj organizaciji.


Sesvetska organizacija zajednice žena Katarina Zrinski održala je u petak izbornu godišnju skupštinu. Riječ je o zajednici koja djeluje unutar HDZ-a, no, kako kažu same članice, priča je puno šira, pa tako unutar organizacije mogu slobodno djelovati i žene koje nisu stranački odnosno politički opredijeljene.  Osobito su ponosne na svoj humanitarni rad, međutim on je samo jedan djelić njihovog cjelokupnog djelovanja. Težište je ipak na znanstvenom, političkom i društvenom usmjerenju, te osobito na političkoj afirmaciji žena.

Na skupštini je bilo 35 članica koje su izabrale novo rukovodstvo. Za predsjednicu je izabrana diplomirana pravnica Željka Kovačić koja je zahvaljujući na izboru ujedno najavila intenziviranje aktivnosti organizacije na glavnim usmjerenjima. Skup su pozdravile predstavnice susjednih zajednica.

A sam naziv, Zajednica žena dobila je po slavnoj hrvatskoj grofici. "Ani Katarina Zrinski je naša ikona, naš uzor, uzor žene čije bi djelovanje i danas bilo aktualno. Borila se ponajprije još u ono doba za humane ciljeve, bila je prva hrvatska književnica i prevoditeljica i bavila se intelektualnim radom. Nakon propasti urote Zrinski – Frankopan, zbog svog rodoljubnog stava i djelatnosti, pada u nemilost bečkog dvora. Završila je život u samostanu dominikanki u Gracu, nitko ne zna gdje joj je grob, to je jedna vrlo mistična priča", kazuje Željka Kovačić, nova predsjednica organizacije žena koja nosi ime ove velike osobe hrvatske povijesti.

"Ona nam je inspiracija i poticaj, nit vodilja kako bismo trebali ustrajati na ostvarenju naših ciljeva", dodaje Kovačić. A prema njenoj najavi, uskoro bismo mogli pisati i o konkretnim akcijama  i potezima ove ženske organizacije.


Create Account