Kreditna agencija Standard&Poor's ponovno povećala rejting Zagrebu zbog poboljšane likvidnosti, uz daljnje pozitivne izglede

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.9.2023. 9:40:58
Kreditna agencija Standard&Poor's ponovno povećala rejting Zagrebu zbog poboljšane likvidnosti, uz daljnje pozitivne izglede

Foto: Grad Zagreb

Agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je kreditni rejting Gradu Zagrebu s 'BB' na 'BB+', uz pozitivne izglede, zbog poboljšane likvidnosti koja nastavlja jačati uz dobre proračunske rezultate.Agencija navodi da je Gradska uprava pod gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem učinila značajne korake u poboljšanju prakse financijskog upravljanja gradom, u pogledu transparentnosti proračunskog postupka, upravljanja likvidnošću, a kontrola nad ključnim komunalnim poduzećima preustrojena je s ciljem poboljšanja nadzora i smanjenja rizika. Pozdravljaju i namjeru okončanja praksi skrivenih dugova iz prošlosti. 


U obrazloženju S&P pojašnjava da Zagreb ima jači socioekonomski profil od nacionalnog prosjeka, sa stopom nezaposlenosti od 3,1% u 2022. u odnosu na nacionalni prosjek od 7,6% te da se broj stanovnika smanjivao znatno nižom stopom od broja stanovnika Hrvatske što je odraz atraktivnosti gradskog tržišta rada. Navode i da je BDP Grada Zagreba za 75% veći od nacionalnog prosjeka te očekuju stabilan demografski trend u budućnosti. Dodaju i da Grad Zagreb čini preko 1/3 nacionalnog BDP-a, te da je njegova ekonomska struktura raznolika za razliku od nacionalne koja ovisi o turizmu. Pozitivnim ističu i korištenje nacionalnih i EU fondova od strane Grada Zagreba za poticanje ulaganja i obnovu nakon potresa, ističući povlačenje oko 200 milijuna eura iz Fonda solidarnosti. 


„Ponovno povećanje kreditnog rejtinga od strane agencije Standard&Poor’s dokaz je da radimo dobro i da gradom upravljamo na odgovoran i transparentan način, u korist naših sugrađana i sugrađanki”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević komentirajući već četvrtu pozitivnu informaciju oko rejtinga Grada od strane agencije S&P u posljednje dvije godine. 


„Svako povećanje rejtinga znači jeftiniji pristup novcu koji nam omogućava da građanima pružimo što više usluga po što pristupačnijim cijenama. Zbog ovakve odgovorne financijske politike, u mogućnosti smo ponuditi najjeftiniji javni prijevoz u ovom dijelu Europe, vrtiće i domove za starije koji su među najjeftinijima u Hrvatskoj, te jeftine cijene komunalnih usluga koje unatoč inflaciji u dvije godine našeg upravljanja gradom nisu rasle”, pojasnio je gradonačelnik Tomašević. 


Agencija navodi i da su daljnji izgledi pozitivni jer očekuju nastavak gospodarskog rasta, poboljšanje institucionalnog okvira i poboljšanje pristupa financiranju u kontekstu pristupanja eurozoni. Dodaju i da bi u sljedećih 12 mjeseci mogli ponovno povećati kreditni rejting Zagreba ako se nastavi održavati ovakva likvidnost i BDP nastavi rasti. Navode i da je Grad smanjio nepodmirene obveze u 2022. što je dodatno smanjilo opterećenje likvidnosti. Pristup vanjskoj likvidnosti smatraju zadovoljavajućim jer Grad ima pristup izboru međunarodnih banaka. 


Ograničavajućim smatra političko okruženje koje bi moglo postati sve spornije između razina upravljanja kako se nacionalni i lokalni izbori približavaju, te još uvijek donekle nestabilan zakonodavni okvir s obzirom na relativno česte promjene poreznih zakona koje kompliciraju dugoročno planiranje. Navode i da će najnovija vladina porezna reforma imati negativan utjecaj na prihode Grada Zagreba. 


Zaključno, agencija Standard&Poor’s navodi da je likvidnost Grada Zagreba značajno unaprijeđena, čime je značajno povećana i mogućnost servisiranja dugova i financijskih potreba.


Kreditna agencija Standard&Poor’s u rujnu 2021. je promijenila izglede Grada iz negativnih u stabilne, u rujnu 2022. mu je podigla kreditni rejting, a u ožujku 2023. je izglede Grada pomakla iz stabilnih u pozitivne.


Izvor: Grad Zagreb


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2023. 16:13:20

Create Account