Vinarije Degrassi i Petrač imaju zlatna crvena vina

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 5.10.2021. 16:16:32
Vinarije Degrassi i Petrač imaju zlatna crvena vina

Foto: Tomislav Radić

Red Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina crvenih sorata, organizirali su u Esplanade  Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Stiglo je 57 uzoraka iz svih dijelova Hrvatske, od Iloka na istoku do Konavala na jugu, a čak su tri zlata otišla na krajnji zapad, u vinariju Degrassi iz Savudrije.


Vina su ocjenjivali enolozi Franjo Francem i Slaven Jeličić, sommelieri Darko Lugarić (restoran Tač) i Silvio Dedić (Esplanade Zagreb Hotel), direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić, te novinar i vinski kritičar Željko Suhadolnik. 


Najbolje ocjenjena vina bit će predstavljena publici na Međunarodnom festivalu vina i gastronomije Vino.com u Esplanadi 26. studenog kad će i vinari dobiti priznanja. Tamo će i vinarije koje su imale najbolje ocjenjena ružičasta vina dobiti priznanja, kao i prozvođači pjenušaca. Ocjenjivanje hrvatskih prirodnih pjenušavih vina The Flute Stars bit će sredinom studenog. 


U hrvatskim crvenim blendovima raznolike su kombinacije authtonih i internacionalnih sorata, a i stilovi vina variraju od proizvođača do proizvođača. Svako vino ima povijest i odraz je terroira, klime, tla i vinara. Iz hrvatskih vinogradarskih regija dolaze vrlo kvalitetne crne mješavine sorata što je dokaz  da su domaći vinari itekako ovladali suvremenim enološkim postupcima. Red Blend je pružio uvid i bolje osvijetlio hrvatsku vinsku scenu crvenih mješavina sorata.


Tri zlatna vina s ocjenjivanja Red Blend 2021. su iz savudrijske vinarije Degrassi. To su Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2007., Terre Bianche Cuvée Rouge 2012. i Terre Bianche Cuvée Rouge 2009., a četvrti je "zlatnik" iz Zagorja: Karizma 2018. vinarije Petrač s Hršak brega pokraj Krapinskih toplica. 


Srebrni crveni blendovi su Goldberg Red 2019. Vina Belje iz Kneževih Vinograda u Baranji, Korlat Supreme 2013. iz okolice Benkovca, Boškinac Cuvée 2016. iz Novalje na Pagu, ponovno Degrassijev Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva 2013. te Kurykta Reserva 2018. Antona Katunara s Krka. 


Katunarovo vino Kurykta Supele 2017. predvodi listu brončanih mješavina sorata na kojoj su i Festigia LV 2015. Vina Laguna iz Poreča, Galić Crno 9 berbe 2016. iz Kutjeva, Clemente crni 2016. Ivana Damjanića iz Poreča te K7 berbe 2019. Vlade Krauthakera iz Kutjeva. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.8.2022. 15:03:16

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account