Otvorena izložba HULULK-ovih kreativnih likovnih radionica „Recikliraj i kreiraj“

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.12.2023. 12:41:18
Otvorena izložba  HULULK-ovih kreativnih likovnih radionica „Recikliraj i kreiraj“

Foto: HULULK

Polaznici radionica stvorili su unikatna i jedinstvena djela, zajedno radeći i družeći se, učinivši umjetnost divnim medijem koji ne čini razlike.



HULULK-ove kreativne likovne radionice prezentacija su primjene različitih oblika, odnosno medija i tehnika likovne umjetnosti sa svrhom razvijanja kreativnosti i uključivanja određenih populacija, ali i lokalnog stanovništva u kulturni život zajednice. A ove godine HULULK je, u ciklusu svojih Kreativnih likovnih radionica IX, umjetničkim aktivnostima informirao i educirao polaznike radionica, ali i cijelu lokalnu zajednicu o koristi recikliranja u kreativne svrhe. Ekologija i očuvanje baštine bile su glavne teme, obogaćene i podukom iz suvremenih tehnologija, ove godine stjecanjem novih kompjuterskih vještina – Pfotoshopa i Powerpointa te fotografiranja. Organizirane su 4 višednevne radionice koje su bile usmjerene na participaciju potrebitih skupina uže (područje Sesveta) i šire ( grad Zagreb) lokalne zajednice, ali  i na sve građane željne stjecanja novih znanja i vještina. Radionice su bile edukativnog i art terapeutskog karaktera koje su kao i do sada vodili specijalizirani art terapeuti i likovni umjetnici, članovi HULULK-a. Ove godine novi suradnici na ovom projektu bili su  osim CRZ-a i Muzeja Prigorja,  Udruga zelene i plave Sesvete te Zdravstveno veleučilište Zagreb.


Polaznici radionica stvorili su unikatna i jedinstvena djela, zajedno radeći i družeći se, učinivši umjetnost divnim medijem koji ne čini razlike, već nas udružuje i čini jednakima upravo u našim različitostima. Različitostima i raznolikostima koje smo i ove godine predstavili izložbom u Muzeju Prigorja koju smo otvorili ove srijede, 13. prosinca n prvom katu Muzeja. Na izložbi se mogu vidjeti uradci nastali na radionici „Slikarski reciklaž“ koju je vodila slikarica Ivana Ožetski. Ona je izradila s grupom polaznika veliki slikarski poliptih nastao od mnoštva malih slika spojenih u formu velikog drva. Zatim na izložbi možemo vidjeti mnoštvo neobičnih sliko-kolaža izrađenih od raznog otpadnog materijala. Oni su nastali na radionici koju je u sklopu međunarodne konferencije Kreativni puls mentorirala Irena Gayatri Horvat. Naime, HULULK je ove godine, po drugi puta, predstavio svoje djelovanje u području likovno-edukativnih radionica na ovoj konferenciji na kojoj se predstavljaju relevantni centri i  institucije koji educiraju i provode kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. 


"Na to smo izuzetno ponosni i počašćeni prilikom predstaviti svoje devetogodišnje djelovanje u tom segmentu likovnog djelovanja", rekla je Sanda Stanaćev Bajzek, organizatorica cijelog projekta. Irena Gayatri Horvat osmislila je i vodila i treću radionicu na kojoj je nastao prekrasan mobil od slika i crteža koje su izradili CRZ-ovci, a uz kojega su se posjetitelji mogli fotografirati tijekom izložbe. Ovom sesvetskom izložbom dominiraju veliki  foto-printovi portreta polaznika nastali uređivanjem starih fotografija Photoshop programom, koje su oni sami i kolažirali.  O izložbi i naravno radionicama govorila je organizatorica i voditeljica Sanda Stanaćev Bajzek, a prisutne je pozdravila i zahvalila se na dugogodišnjem druženju i lijepim izložbama ravnateljica Muzeja Morena Želja Želle. Izložba se može pogledati do Božića.


Inače, Muzej Prigorja je od 2015. godine prijateljski otvorio svoja vrata HULULK-u, ugošćujući i zajedno organizirajući izložbe radova upravo nastalih na kreativnim likovnim radionicama. Postaje tako kulturnom institucijom koja zajedno s našom udrugom potiče promociju likovnog stvaralaštva osoba s invaliditetom i njihovu inkluziju.

Sanda Stanaćev Bajzek


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.3.2024. 16:03:25

Create Account