DHMZ objavio: Zagreb u ožujku 3 stupnja topliji od prosjeka, cijela Hrvatska u crvenom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.4.2024. 8:36:28
DHMZ objavio: Zagreb u ožujku 3 stupnja topliji od prosjeka, cijela Hrvatska u crvenom

Foto: DHMZ

Zastrašujuće zvuči podatak da je prosječna temperatura u ožujku na području Zagreba bila čak 3 stupnja iznad prosjeka, a cijela je Hrvatska bila u crvenom, istočna čak u tamnocrvenom.




Ekstremne temperaturne prilike odnosno vrlo visoke temperature, daleko više od normale pogodile su u ožujku Hrvatsku. Na mjernoj postaji Maksimir prosječna temperatura je porasla do 3 stupnja iznad normale, dok je najgore bilo u istočnoj Slavoniji gdje su temperaturni rekordi u prosjeku premašivali normalu za čak 4,5 stupnjeva. 



Kiše ne negdje bilo prekomjerno, a u istočnoj Slavoniji je vladala suša

Kišni rekorder u Hrvatskoj u ožujku bio je Zadar s čak 457 litara kiše na četvorni metar što inače u proljeće napada za gotovo tri mjeseca. U Zagrebu je bilo vrlo kišno, u središnjoj Hrvatskoj kišno, dok je u zapadnoslavonskim županijama prevladavala uobičajena količina oborina u ožujku. Što istočnije to sušnije, pa je u istočnoj Slavoniji i Baranji prevladavalo sušno vrijeme. NA jugu je uglavnom bilo kišno, vrlo kišno ili u slučaju Zadra i okolice ekstremno kišno.


Zanimljivo je i to da je najkišovitiji grad u Hrvatskoj, Rijeka, imala uobičajenu količinu kiše u ožujku, gotovo identičnu višegodišnjem prosjeku.



Vezane vijesti
Ažurirano: 7.7.2023. 8:31:06

Create Account