Toplinski val u Europi: Oboreni višestruki lipanjski rekordi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.7.2022. 11:31:43
Toplinski val u Europi: Oboreni višestruki lipanjski rekordi

Foto: Pixabay

Intenzivna vrućina u većem dijelu Europe uzrokovala je lipanjske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike. Snažni toplinski val uzrokovao je porast temperatura znatno iznad prosjeka za lipanj u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stupnjeva. Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 Celzijevih stupnjeva, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga u Europi. Znatno je viša i od lipanjskog prosjeka od 13 Celzijevih stupnjeva.  U Poljskoj je u ponedjeljak temperatura dosegla oko 35 Celzijevih stupnjeva, a u dijelovima istočne Njemačke na nekoliko je lokacija izmjereno 37.  


Lipanjski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 Celzijeva stupnja niža od lipanjskog rekorda od 41 Celzijevog stupnja. 


Ekstremne vrućine proširile su se na Sjevernu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedjeljak su se izjednačile s mjesečnim rekordom od 48,7 Celzijevih stupnjeva. 


S druge strane, Europu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i ceste u Koruškoj.  U nastavku tjedna očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene tučom i jakim vjetrom. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.7.2022. 12:04:28

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account