Imate li kakve uspomene ili fotografije "Jankića" odnosno starog "Sljemena" javite se u Narodno sveučilište

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.7.2023. 10:29:21
Imate li kakve uspomene ili fotografije "Jankića" odnosno starog "Sljemena" javite se u Narodno sveučilište

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Narodno sveučilište „Sesvete“ moli sve one koji imaju bilo kakve informacije, sjećanja, fotografije i uspomene poput plaketa, spomenica, zahvalnica, znački ili medalja iz duge povijesti tvornice Sljeme da se jave.



"Pozivamo vas da se uključite u ovaj vrijedni projekt. Ako imate neku fotografiju ili uspomenu na staro "Sljeme" iz bilo kojeg razdoblja njegovog djelovanja ili neki predmet vezan uz "Sljeme", molimo vas da to što prije donesete u Narodno sveučilište „Sesvete“ gdje će biti skenirano ili fotografirano te dokumentirano o našem trošku i odmah vam vraćeno", poziva Dorotea Bačić Čmelar, stručna suradnica za kulturnu baštinu Narodnog sveučilišta Sesvete.

  

Projekt istraživanja ubrzanog razvoja prigradskog naselja Sesvete oko tvornice Sljeme provodi se s ciljem dokumentacije i edukacije o prošlosti naših Sesveta. U planu je postav izložbe o tvornici Sljeme, te pronaći bivše radnike kao žive svjedoke jednog vremena i organizirati tribinu s kreativnim radionicama s djecom na temu Jankića. 


Narodno sveučilište „Sesvete“ dugi niz godina organizira kulturne i obrazovne programe na području gradske četvrti Sesvete, a u ovoj 2023. godini provodi projekt pod nazivom ''Sljeme kao pokretač razvoja Sesveta“. 


Razvoj Sljemena popraćen je velikim priljevom stanovnika u Sesvete, promjenom načina života starosjedilaca i intenzivnom stambenom izgradnjom, čime su se izgubile karakteristike prigradskih seoskih naselja i promijenio sveukupni kulturni, urbanistički, demografski i vizualni identitet šireg prostora Sesveta. 


Zanimljiv je podatak da je grafičko rješenje Sljemenovog znaka Jankića napravio priznati hrvatski reklamni dizajner Savo Simončić koji je za svoj rad primio i prestižnu jugoslavensku nagradu „Oskar za ambalažu“.  Jankić je postao prepoznatljiv simbol ne samo tvornice ''Sljeme'', već i samih Sesveta.


"Ovom akcijom pozivamo i nekadašnje Sljemenaše koji žele s  nama podijeliti svoje uspomene i sjećanja na to vrijeme i rad u „Sljemenu"", zaključuje Bačić Čmelar.


Predmete koje imate poput starih fotografija, razglednica, značaka, medalja,  spomenica ili plaketa možete i sami skenirati ili fotografirati i poslati u sveučilište  najkasnije do 1. rujna na e-mail adresu: dorotea.bacic-cmelar@ns-sesvete.hr . Vaše ime bit će navedeno među suradnicima u ovom projektu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account