Na velikoj akciji povodom Dana planeta Zemlje zasađen edukativni voćnjak uz OŠ Vugrovec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.4.2023. 16:31:13
Na velikoj akciji povodom Dana planeta Zemlje zasađen edukativni voćnjak uz OŠ Vugrovec

Foto: Mirjana Spajić Buturac, Borko Samec, Sanja Marković

Mnogi su na današnjoj akciji u Vugrovcu posadili svoju biljku ili voćku u velikom vugrovečkom školskom dvorištu.



Gotovo dvije stotine osoba uključujući učenike škole, njihove roditelje, učitelje i druge djelatnike škole, aktiviste i volontere, okupili su se u subotnje dopodne kod škole u Vugrovcu na sadnji školskog edukativnog voćnjaka. Nije se sadio samo voćnjak, nego i ukrasno, te aromatično bilje uz samu školsku zgradu.


 Prvu voćku zasadio je gradonačelnik Tomislav Tomašević u društvu ravnatelja škole Vladimira Vugra, te uz pomoć učenika koji su savjesno te dvije posađene voćke zalili. 


Voćke su sadili i mnogobrojni volonteri. Bili su tu planinari HPD-a Lipa, rukometaši MRK-a Sesvete i to ne samo kadeti odnosno juniori, nego i dečki iz prve momčadi uključujući i najiskusnijeg Ivana Dumenčića s kolegama, kojima je kako se sadi pokazivao predsjednik kluba Josip Ćurković, dok je vodonoša bio jedan od najboljih hrvatskih rukometnih trenera, trener prve momčadi MRK-a Sesvete Silvio Ivandija.  Nadlaje članovi udruge Mladi za Domovinu, vatrogasci, te mnogi drugi koje ćemo vjerojatno izostaviti uz nadi da se neće naljutiti. Bilo je toliko ljudi da nismo sve uspjeli evidentirati. Akciji u Vugrovcu nazočio je i predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić, te vijećnici Ivan Krivačić, Ivan Dokša i Matija Kralj.


Tijekom sadnje akciju je posjetio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je i sam također zasadio svoju sadnicu, te porazgovarao s mnogim sudionicima akcije, ali se družio sa  sudionicima, ponajviše s učenicima s kojima se i rado slikao.


Ova akcija dio je sveobuhvatne nacionalne ekološke akcije Rezolucija zemlja koju je pokrenuo Večernji list, a u Vugrovcu  su je proveli Osnovna škola Vugrovec, udruga Zelene i plave Sesvete, te ekološko poduzeće Green fusion čija je voditeljica Mateja Kramar provela organizaciju i plan sadnje.


Akciju su na razne načine podržali sesvetska poduzeća Agroproteinka, Tokić, Auto Zubak, te već u prethodnim člancima navedene Hrvatske šume. Svoj je doprinos dao i Holding s podružnicama Zrinjevac i Čistoća, a Kanpak je darovao sadnice.


Okrjepu za sudionike organizirala je sama škola čije su kuharice priredile izvrstan gulaš, a za djecu i mlade hrenovke, te sokiće, dok je  Grad poslao sendviče i bočice s vodom. Pomalo skrivečki se našlo tu i nešto jače kapljice, jer ipak se radi o Prigorju. 


Cijelu su priču popratili mnogobrojni mediji, a naša redakcija i sama sudionik akcije u ime organizatora svima sudionicima najljepše zahvaljuje na odazivu akciji nakon koje će okoliš škole krasiti mnogobrojne ukrasne biljke te edukativni školski voćnjak čiji će potpuni završetak biti naknadno sadnjom sorti i vrsta koja se u ovo doba godine ne sade.


Dodajmo da je akciju oplemenila i radionica te izložba polaznika Ostvarenja koji su na daščicama slikali motive okoliša vugrovečke škole koje su odmah i prodavali, a cjelovit prihod išao je za vugrovečki dom Caritasa. Radove su kupili i gradonačelnik Tomašević i ministar Grlić Radman, dok je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet inače profesor arhitekture i sam oslikao nekoliko predmeta.


Prekrasna vugrovečka slika otišla je u svijet s ove jedinstvene i prijeko potrebne akcije kojom je uređen okoliš škole čija je zgrada bila jedna od najteže oštećenih u potresu, a sada cjelokupno obnovljena s novim lijepim okolišem.



Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 11:16:21

Create Account