U Hrvatskoj slavi se Tijelovo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.6.2021. 9:15:14
U Hrvatskoj slavi se Tijelovo

Foto: Ilustracija

Danas je Tijelovo. Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan.Tijelovo  se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan, a obilježava se svake godine na drugi datum odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa.


Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament.


Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.


Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske uz tradicionalne procesije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.5.2024. 19:08:21

Create Account