Obilježena 25. obljetnica interneta u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.11.2017. 22:17:52
Obilježena 25. obljetnica interneta u Hrvatskoj

Foto: HINA/ Daniel KASAP

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (SRCE), Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva obilježili su u petak navečer u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) 25 godina interneta u Hrvatskoj, a na svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.


 Čestitavši utemeljiteljima interneta u Hrvatskoj, predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je kako je interent važan za procese globalizacije i integracija te dodao kako je uvođenje interneta unijelo evoluciju u našu djelatnost i korištenje vremena.

 Naglasio je kako je u internetskoj industriji u Hrvatskoj zaposleno 24 tisuće ljudi s prometom od 22 milijarde kuna i rastom od 3 posto te dodao kako ti podatci svjedoče da smo dio jednoga velikoga i jedinstvenog  tržišta.

 Danas kada se sjećamo svih onih koji su branili Domovinu žrtvom Vukovara i Škabrnje dobro je znati da smo u to vrijeme uvodili i internet koji nam je omogućio povezivanje sa svijetom, istaknuo je Plenković, koji je večeras zapalio svijeću u spomen na žrtvu grada Vukovara i Škabrnje na križanju Vukovarske ulice i ulice Hrvatske bratske zajednice.

 Po riječima ministrice znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, internet je najvažniji izum u povijesti ljudske komunikacije. 

 Iz osnivanja interneta u Hrvatskoj možemo puno naučiti, rekla je dodavši kako taj projekt pokazuje veliko značenje praćenja trendova i ideja te njihove učinkovite realizacije.  Poručila je kako treba prihvatiti digitalno društvo te izgraditi mlade ljude koji će biti sposobni doprinositi razvoju naše Domovine.


 Prije 25 godina počelo internetsko doba u Hrvatskoj


Ravnatelj Srca Zoran Bekić  podsjetio je kako je paralelno s početcima tehničke izgradnje mreže, započeo i rad na izgradnji prvih internetskih servisa za cjelokupnu akademsku zajednicu.

 Istodobno se s izgradnjom provodila i edukacija korisnika, napomenuo je te dodao kako je Srce organiziralo višednevne "Internetske tečajeve" koji su pokrivali osnove IP mreža i servisa te administriranje Ultrix operacijskog sustava. 

 U hodu se uspostavljala i prva služba pomoći - helpdesk- u Srcu, rekao je Bekić dodavši kako su mnogobrojni entuzijasti s akademskih ustanova počeli intenzivno koristiti internet, ali i koristiti i uspostavljati servise koji su se na internetu počeli pojavljivati.

Na današnji dan prije točno 25 godina, podsjetio je  ravnatelj CARNeta Goran Kezunović, uspostavljena je međunarodna komunikacijska veza koja je CARNetov čvor u Zagrebu povezala s Austrijom brzinom od 64kbps. Time je Hrvatska službeno postala dio svjetske računalne internetske mreže.  

Istaknuo je kako je CARNet bio prvi, a sljedećih nekoliko godina i jedini pružatelj internetskih usluga u državi. 

 Po Kezunovićevim riječima internet je postao dio naše svakodnevice i nezaobilazni medij za informiranje, komunikaciju i obrazovanje, u čemu je, kako je istaknuo, veliku ulogu imao CARNet koji je uvijek bio više od mreže i pružatelja internetskih usluga.  

 S ponosom mogu reći kako i danas CARNet svojim aktivnostima doprinosi razvoju digitalno zrelog društva i radi na cjelovitoj informatizaciji sustava obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj.  CARNet u području primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije povezuje više od 3500 ustanova i pruža više od 70 različitih usluga koje obuhvaćaju razvoj mreže, IKT infrastrukturu, e-servise, kibernetičku sigurnost i korisničku podršku, istaknuo je Kezunović. 


Predsjednica odlikovala Srce i CARNet


U prigodi obilježavanja 25 godina interneta u Hrvatskoj, odlukom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Srcu i CARNetu su dodijeljene Povelje Republike Hrvatske.

 Srcu je uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNet primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

Na svečanosti koja je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja prikazan je i kratki film o povijesti i razvoju interneta u Hrvatskoj.  


Prije 25 godina, 17. studenoga 1992. u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet čime je i službeno započelo internetsko doba u Hrvatskoj. 

Uspostavljena internetska veza Hrvatske sa svijetom bila je veza prema Sveučilištu u Beču kapaciteta 9.6kbps. Uspostavljena je u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže - Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet.

Projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu ratne 1991. godine uz neposrednu potporu Branka Jerena, tadašnjega zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, a kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu. 

 Na jesen 1991. formiran je Odbor za akademsku mrežu kojeg je vodio Predrag Pale s tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu, a u odboru su još bili Ivan Marić i Velimir Vujnović iz Srca, Darko Bulat s Instituta Ruđer Bošković i Ljubimko Šimičić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

 Cilj Odbora je bio organiziranje mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Hrvatskoj i svijetu. 


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.1.2024. 9:16:07

Create Account