Bajkeri skuhali najbolji fiš na Svetonedeljskoj fišijadi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.9.2023. 16:58:03
Bajkeri skuhali najbolji fiš na Svetonedeljskoj fišijadi

Foto: Promo

Ukupno je potrošeno 8 tona ribe, a iz posebne atrakcije, najvećeg kotla u Hrvatskoj od 600 litara podijeljeno je više od 1.200 porcija fiša.Svetonedeljska fišijada je tradicionalna kulinarsko-turistička manifestacija i natjecanje u pripravljanju fiša na jezeru Rakitje koja se održala jučer 3. rujna 2023. godine. Natjecanje je započelo pucanjem iz kubura Kuburaškog društva Gromovnik te podjelom pregača. „Ovo je krovno okupljanje zaljubljenika u ribolov, sport i rekreaciju. Jezera Rakitje iznimno su atraktivna brojnim ribičima tijekom cijele godine. Ribolovno društvo ulaže maksimalne napore u zaštitu, čuvanja i uređenja obale i voda jezera, u cilju očuvanja prirodnih  ljepota,  a mi ćemo i dalje poticati njihov razvoj i održavanje ove manifestacije“, rekao je gradonačelnik Dario Zurovec. 


„Izuzetno nam je drago da ove godine imamo dvostruko veći broj natjecatelja nego prošle. To samo za sebe govori o kvaliteti ove manifestacije. Njome nam se produžuje sezona i povećava broj ljudi koji dolaze na svetonedeljsko područje. Povećanjem natjecatelja povećava se i broj posjetitelja pa je izgledno da ćemo ju sljedeće godine morati proširiti„, istaknula je Renata Vlahović, direktorica Turističke zajednice Grada Svete Nedelje.


Na natjecanju je sudjelovalo 48 ekipa iz cijele Hrvatske, a na manifestaciju je došlo nekoliko tisuća posjetitelja. Ekipa koja je prošla najviše kilometara da bi došla na Fišijadu je ekipa Prosecco iz Donjeg Miholjca. Ukupno je potrošeno preko 8 tona ribe, a iz najvećeg kotla Limarije Sebastijan od 600 litara podijeljeno je više od 1.200 porcija fiša.


Svi natjecatelji slažu se da je za recept potrebna dobra riba, luk i paprika, a tajni sastojci su ti koji odlučuju o pobjedniku. Teške odluke donosio je stručni žiri u sastavu Dubravko Šeketa kao predsjednik Komisije, zajedno sa Žarkom Popovićem i Antunom Vrčkovićem kao članovima. Najbolji fiš ove godine skuhala je ekipa MK Iron Ghost, neobični natjecatelji bajkeri koji su sakupili 94 boda. Drugo mjesto osvojio je Kristijan Katušić iz Babine Grede sa 93 boda, a treće mjesto Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje sa 90 bodova. Najsimpatičnija ekipa je Dechra iz Kalinovice. Pobjednici su dobili bogate nagrade sponzora. 


Posjetitelji su besplatno degustirali fiš i šarane s rašlji, a zabavljao ih je zabavljao Tamburaški sastav "Od sumraka do zore“. Tijekom programa održala se prezentacija i prodaja domaćih proizvoda i rukotvorina. Organizatori manifestacije bili su  Turistička zajednica Grada Svete Nedelje i ŠRD RAK Rakitje uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Svenkoma i  Zagrebačke županije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.9.2023. 11:34:12

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account