Šetnica na krovu grada - Rotterdam dobio pješačku stazu na krovu budućnosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.6.2022. 15:01:20
Šetnica na krovu grada - Rotterdam dobio pješačku stazu na krovu budućnosti

Foto: Euronews

Stanovnici jedne od najgušće naseljenih zemalja na svijetu Nizozemske odlučili su pokazati kako se krovovi građevina mogu prenamijeniti pa su na jednoj izgradili stazu za pješake koja nudi brojne sadržaje i seli život grada na nove visine. Udruga "Rooftop Days" sa sjedištem u lučkome gradu Rotterdamu izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, želeći tako pokazati kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati. 


Članovi udruge brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorištene prostore u najvećoj europskoj pomorskoj luci.


"Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada", rekao je AFP-u direktor organizacije "Rooftop Days", Leon van Geest, ističući da se zasad "koriste samo tri posto punog potencijala ravnih krovova Rotterdama". 


Jarkonarančasta pješačka staza duga je oko 600 metara, a dionica toga "zračnog mosta" povezuje gradski 'Svjetski trgovački centar' s jednom robnom kućom na visini od 29,5 metara.


Duž šetnice, koja će biti otvorena do 24. lipnja, nalaze se manje vjetroturbine, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za slijetanje dronova.


Daju li gradske vlasti zeleno svjetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će ondje posaditi i usjeve te izgraditi manje kuće od održivih materijala.


Poznato je da otprilike trećina Nizozemske leži ispod razine mora koja je iz godine u godinu sve veća, zbog čega je ta zemlja postala svjetski lider u prilagodbi na klimatske promjene.


Hitno djelovanje za Nizozemce je još nužnije s obzirom na to da je riječ o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svijetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 milijuna stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2.


Po gustoći naseljenosti ispred Nizozemske su samo Monaco, Vatikan, Malta i San Marino. 


Rotterdam je u Drugome svjetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je temeljito obnovljen, a sada je taj grad svojevrsni pionir kada je posrijedi korištenje krovnih prostora. Zasad ih je iskorišteno samo oko 1,8 posto.


Transformacija grada mogla bi potrajati desetljećima, ali Van Geest kaže kako je "uvjeren da će to postati stvarnost".  S obzirom na to da je nizozemsko stanovništvo sve urbanije, "prostor u gradovima postaje rijetka roba, pa ćemo morati iskoristiti krovove", pojasnio je.


"Ovo je jedinstvena prilika da se Rotterdam vidi s visine", zadovoljno kaže 69-godišnji stanovnik grada Harry Schouten.

Možemo li mi u Zagrebu ili Sesvetama nešto slično? 


Manifestacija Rooftop Days" održava se već šest godina, a posljednje inovacije prikazuju neke od najuspješnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi, objavio je Euronews, prenijela Hina.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.5.2022. 13:42:12

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account