Održan zanimljiv vinski događaj - En primeur 2022.

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 10.3.2022. 11:53:05
Održan zanimljiv vinski događaj - En primeur 2022.

Foto: Marko Čolić

Vlasnici restorana, vinoteka, hotelijeri, najpoznatiji sommelieri, vinski novinari brojni vinoljupci okupili su se u zagrebačkom hotelu Esplanade na jednodnevnoj premijeri mladih istarskih malvazija, žlahtina i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.




Deseto izdanje En primeura u Zagreb je tradicionalno dovelo pedesetak vinara iz Istre,vinare s Kvarnera i dvadesetak vinara iz Bregovite Hrvatske. 


Predstavljanje aktualne berbe, dok je još u bačvama, nije novost u vinskom svijetu. To atraktivno vinsko druženje uveli su Francuzi, a prije deset godina u Hrvatskoj prvi su En primeur organizirali vinari iz Istre.


„Prošla vinogradarska godina bila je povoljna, iznenadio nas je snijeg i led početkom travnja zbog čega je i urod bio nešto manji, no s obzirom na topli svibanj i ugodne ljetne temperature kao i lijepo i suho vrijeme za vrijeme berbe, grožđe je bilo iznimne kvalitete pa će i vina biti iznad svih očekivanja“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, a njegove riječi potvrdila je i degustacijska radionica šest malvazija s različitih terroira istarskog poluotoka.


Zadovoljstvo mladim malvazijama nije krio ni Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije koji je otvorio manifestaciju, a Marko Miklaužić predstavnik Udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska istaknuo je kako njezini članovi iz godine u godinu imaju sve kvalitetnija vina. 


„Jačanje hrvatskog vinarstva trebalo bi ići u dva smjera. S jedne strane potrebno je podizati konkurentnost vinarskog sektora, tehnološku razinu, povećavati i okrupnjavati površine, povećati proizvodne kapacitete i doseći barem 100 milijuna litara godišnje, a s druge strane država mora snažnije ulagati u promociju i marketing vina. Potreban nam je snažan nacionalni marketing po uzoru na susjednu Mađarsku ili Austriju i krovna nacionalna marketinška organizacija, a Hrvatska gospodarska komora spremna je preuzeti takvu ulogu kako bismo još bolje pozicionirali našu zemlju na međunarodnoj vinskoj sceni“, rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account