Otvorena izložba "Spomenik domovini" Nenada Fabijanića

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 5.5.2017. 22:13:56
Otvorena izložba "Spomenik domovini" Nenada Fabijanića

Foto: HINA / Denis CERIĆ /dc

U Muzeju za umjetnost i obrt u petak je otvorena izložba "Spomenik domovini" na kojoj se predstavlja projekt arhitekta Nenada Fabijanića, pobjednika natječaja za izradu spomenika na zelenoj plohi na Trgu Stjepana Radića, zapadno od KD Vatroslava Lisinskog, sjeverno od Ulice grada Vukovara i istočno od postojećeg parkirališta na Trgu Stjepana Radića.


Na izložbi su predstavljeni segmenti budućeg spomenika - Zid svjetlosti inspiriran najautentičnijim spomenikom žrtvama rata, Zidom boli rata, Oltara i Poltara.

Na tom će se frekventnom mjestu moći odati počast žrtvama Domovinskog rata, podsjetiti na prošlost, a to će biti i prostor koji će živjeti s građanima i posjetiteljima Zagreba.

"Arhitekt koji ignorira recepciju svog djela ili je blefer ili genije", rekao je Fabijanić na otvorenju izložbe, predstavivši nazočnima svoj projekt.

U složenu kompoziciju Velike osi memorijal unosi simboliku i umjetnost, asketskim oblikovanjem i pročišćenim vokabularom uspostavljajući dijalog s okolnom arhitekturom. Sastoji se od triju artefakata, koji se redaju od sjevera prema jugu.


Objasnio je kako je Zid svjetlosti, satkan od kristalnih prizmi i optočen vodenim površinama, nova interpretacija Zida boli koji je bio postavljen u Selskoj ulici kao prosvjedni čin, ispred sjedišta UNPROFOR-a, a koji je prikazao svu tragediju koja se događala.

Tordirani kameni masiv Oltara izvire iz zemlje i simbol je Energije, mjesto rituala i ceremonijala korištenja, dok se kroz Portal na južnom rubu ulazi u memorijalni centar.

"Sretan sam i zadovoljan zbog ovog projekta, to je sada na razini realizirajuće ideje, spomenika tradiciji, kulturi, postojanosti, identiteta, humanosti", napomenuo je.


Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, podsjetivši da je jednoglasna odluka Ocjenjivačkog suda pružila mogućnost da sada javnost na izložbi stekne uvid u budući spomenik.

Ocijenio je to "sudbinskim trenutkom", ne samo zbog toga, rekao je, što će taj spomenik odrediti buduću vizuru Grada Zagreba, nego i zato što je samoga sebe uložio u taj projekt.

Izrazio je nadu da će za godinu dana posjetitelji moći razgledati "najljepši spomenik domovini, ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj."

Fabijanićev rad pobijedio je između 52 prijavljena rada, a jednoglasno ga je odabrao Ocjenjivački sud u kojemu su bili Vesna Kusin, Goran Rako, Marijan Hržić, Damir Mataušić, Helena Paver Njirić, Ivana Tutek.

Izložba u MUO bit će otvorena do 14. svibnja.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.2.2024. 17:28:04

Create Account