Održan koncert Glazbom kroz zid: U duru i u molu, dajte nam konačno školu!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.4.2023. 14:10:13
Održan koncert Glazbom kroz zid: U duru i u molu, dajte nam konačno školu!

Foto: Borko Samec, Sesvete danas

Učenici Glazbene škole Zlatka Grgoševića još jednom su koncertom ispred Sljemena upozorili na neodrživo stanje sa svojim podstanarskim prostorom.



Jedna od najvećih glazbenih škola u Hrvatskoj, Glazbena škola Zlatka Grgoševića u Sesvetama sa 600 učenika je podstanar, djeluje na tri iznajmljene lokacije, neadekvatne prostorom i sadržajem,  te godinama žudi za vlastitim prostorom. 


Još 2015. godine vijeće Gradske četvrti Sesvete krenulo je s inicijativom rekonstrukcije glavne industrijske zgrade bivšeg Sljemena, poznate kockice u njene prenamijene u zgradu glazbene škole gdje bi uvjeti za rad konačno bili idealni. U tom smislu gradska četvrt platila je i izradu idejnog projekta koji u zgradi uz sam prostor škole predviđa dvije koncertne dvorane, jednu veliku koja bi služila ujedno kao javna koncertna dvorana, te manju, komornu za manje školske, ali i komorne javne koncerte. Bilo bi tu prostora i za druge umjetničke sadržaje, no ideja se od izrade projekta do danas nije nimalo pomaknula.


Prethodna vlast  nije imala sluha za potrebe izgradnje glazbene škole, a prema sadašnjim potezima i javnoj komunikaciji niti ova aktualna po ovom pitanju nije ništa bolja. Toplo se nadamo da se varamo i da nismo dobro upućeni, jer za otprilike mjesec dana bit će otvoren natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) prema kojoj će  milijardu eura biti osigurano za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, osnovnih škola i srednjih škola, te da će Grad kao vlasnik ove škole prijaviti se za njenu izgradnju.


U smislu skretanja pozornosti javnosti i politike na problem sesvetske glazbene škole, u subotu dopodne održan je koncert naziva Glazbom kroz zid kojim se želi javnosti i centrima moći objasniti što se stvarno ovdje želi, koje su namjere i potrebe cijene ove zajednice, jer sesvetskoj glazbenoj školi gravitira područje s više od 100 tisuća stanovnika. 


"Nadali smo se da će nam doći gradonačelnik i da ćemo mu simbolično predati više od 1600 potpisa peticije za izgradnju škole. Nadajmo se da će doći na naš slijedeći koncert jer s koncertima nastavljamo i nadamo se da će pronaći termin da nas primi u svom uredu", između ostalog rekla je pozdravljajući nekoliko stotina nazočnih na koncertu ravnateljica škole Ljerka Pašalić. 


"Svi govore da novaca ima, da novci nisu problem kad su u pitanju škole, pa ne znam onda u čemu doista jest problem osim možda u glavama onih koji bi trebali brinuti o našim gradskim školama", rekla nam je jedna nazočna mama učenika koji je sudjelovao na koncertu. Tako razmišlja većina roditelja, ali i mnogobrojni građani kojima doista nije jasna poveznica s "Imamo novaca, ali ne možemo s njima ništa". Ili možda ne znaju...

Tko želi može pogledati snimku koncerta.


Video:

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.5.2024. 10:42:12

Create Account