Sesvetski Jaglaci uživali u berbi jesenskih plodova i gaženju grožđa za dobivanje mošta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.9.2023. 11:25:30
Sesvetski Jaglaci uživali u berbi jesenskih plodova i gaženju grožđa za dobivanje mošta

Foto: DV Sesvete

Djeca su u ponuđenim aktivnostima uživala i bogatila svoje spoznajno iskustvo te je primijećeno zadovoljstvo i veselje jer su vlastitim naporom došla do rezultata.Djecu Dječjeg vrtića Sesvete odgojne skupine Jaglaci koju pohađaju mališani u dobi od četiri i pet godina njihove su tete,  Dunja Kutleša i Petra Malenica povele u berbu jesenskih plodova, osobito grožđa kojeg su po starinski i izmuljali radi dobivanja mošta.  Evo što su nam o tome predstavile navedene odgojiteljice ove odgojne skupine:


Kroz različite aktivnosti u skupini, djeci se pokušavaju približiti običaji, tradicija i kultura vezana uz zavičaj u kojem djeca žive. Upoznavajući djecu u vrtiću o tradiciji i običajima našega kraja, dajemo joj veliku važnost i senzibiliziramo djecu na očuvanje, njegovanje i daljnje prenošenje običaja koji predstavljaju naš kraj u kojem živimo i rastemo. Ukoliko djeca uče o vlastitoj kulturi, to potiče i razvija osjećaje tolerancije prema drugim kulturama.


Organiziranim aktivnostima djecu smo poticali na aktivan istraživalački odnos prema okolini i omogućili im što više doživljaja i stjecanja iskustva o grožđu. U neposrednom kontaktu s izvornim primjercima grožđa, stimulirano je usvajanje novih spoznaja uočavanjem, promatranjem, istraživanjem trsa, lišća, bobica, grozda kao cjeline. Tijekom aktivnosti, djeci je bilo ponuđeno branje grožđa te izrada samog soka na starinski način – gaženje nogama.


Djeca su u ponuđenim aktivnostima uživala i bogatila svoje spoznajno iskustvo te je primijećeno zadovoljstvo i veselje jer su vlastitim naporom došla do rezultata.


 Odgojiteljice: Dunja Kutleša, mag. praesc. educ. i Petra Malenica, mag. praesc. educ.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.5.2024. 10:58:27

Create Account