Predsjednik uprave HŽ-a u Sesvetama najavio rekonstrukciju kolodvora Sesvete i izgradnju stajališta Sesvetska Sela

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.4.2024. 13:18:28
Predsjednik uprave HŽ-a u Sesvetama najavio rekonstrukciju kolodvora Sesvete i izgradnju stajališta Sesvetska Sela

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Kolodvor Sesvete izgradit će se u roku od 6 mjeseci od početka radova, a za stajalište Sesvetska Sela otvoren je javni natječaj za izvođače radova.


Danas je potpisan ugovor s izvođačem radova na rekonstrukciji kolodvora Sesvete. Vrijednost radova 300 tisuća eura. Nakon potpisivanja ugovora o radovima, predsjednik uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić posjetio je u pratnji saborskog zastupnika iz upravo završenog mandata Ante Deura sesvetski kolodvor koji vrlo skoro kreće u rekonstrukciju.


Kroz Sesvete dnevno prijeđe dvjestotinjak vlakova od kojih 140 putničkih i svaki putnički stane na sesvetskom kolodvoru. Ovo je najopterećenija pruga u državi. Kolodvor Sesvete s više od milijun i pol putnika godišnje drugi je najprometniji kolodvor u državi, odmah iza Glavnog kolodvora Zagreb. Stoga nije čudno da se kolodvor u Sesvetama počinje obnavljati među prvima Hrvatskoj. 


"Ovo je jako važan projekt i za HŽ infrastrukturu, ali i za same Sesvete. Zgrada će se kompletno urediti iznutra i izvana. Osim toga, kao što znate, nedavno smo pustili u promet stajalište Sesvetska Sopnica, a otvorili smo i natječaj za izgradnju stajališta u Sesvetskim Selima", rekao je na kolodvoru Sesvete predsjednik uprave Kršić, dodajući da je sve ove investicije osigurala je Vlada RH iz 900 milijuna eura kredita za uređenje željezničke infrastrukture.  Rok za izvođenje radova zgrade kolodvora koje će izvesti tvrtka Veselčić d.o.o je šest mjeseci, a radovi obuhvaćaju zamjenu krovišta i vanjske stolarije, obnovu fasade, sanitarnih čvorova i instalacija, uređenje okoliša, parkirališta i čekaonice za putnike, a bit će ugrađeni i klimatizacijski uređaji.


Zadovoljan konačnim početkom rekonstrukcije kolodvorske zgrade bio je i dosadašnji zastupnik u Saboru, Sesvećan Ante Deur. "Iznimno mi je drago što smo mi u Sesvetama ovoga puta prvi i naš će kolodvor ići prvi u rekonstrukciju u ovom najnovijem paketu čija je sredstva osigurala naša Vlada, a to će iznimno mnogo značiti našim sugrađanima i svim korisnicima sesvetskog kolodvora", rekao je Deur. 


Dotaknuo se i denivelacije na Jelkovečkoj. "Kada bismo imali sposobnu gradsku vlast, već bismo izgradili planirani podvožnjak kod sajmišta, ali nama i dan danas vozači po pola sata gube živce čekajući da prođe vlak ili vlakovi, jer, evo, čuli smo da se radi o najopterećenijoj pruzi u državi kojom dnevno prometuje stotine vlakova", dodao je Deur izrazivši pri tom nadu da će od naredne godine buduća nova gradska vlast efikasnije i brže rješavati naše nagomilane infrastrukturne probleme. 


Krešić je na to još nadodao kako će uskoro biti obnovljena signalizacija na potezu Sesvete - Dugo Selo što će za posljedicu imati daleko veću propustnost željezničko-cestovnih prijelaza, međutim, obzirom da se radi o prometno najopterećenijoj pruzi u državi i nadalje će biti potrebno izgraditi denivelaciju.


"HŽ infrastruktura to ne smije raditi, to čine jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Zagreb. Ono što je potrebno jest napraviti projekt, a za samo izvođenje radova potom se bez problema može dobiti sufinanciranje, pa stoga ne vidim razlog da se to tako ne učini", zaključio je Krešić. 


U nastavku pogledajte kraće video izjave Krešića i Deura danas na kolodvoru Sesvete.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 3.2.2024. 12:11:22

Create Account