Rajčice obnavljaju funkciju pluća bivših pušača

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.1.2018. 8:32:37
Rajčice obnavljaju funkciju pluća bivših pušača

Foto: Ilustracija

Prehrana bogata rajčicama i voćem donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože do jačanja imunološkog sustava. Po novoj studiji, te namirnice mogu i obnoviti funkciju pluća bivšim pušačima. 


Svake godine otprilike 55 posto pušača pokuša prestati pušiti. Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik plućnih bolesti, od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) do raka. 


Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva veliki interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima. 


Pluća počinju zacjeljivati odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može trajati godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem. 


Drugi čimbenik koji treba uzeti u obzir jest činjenica da pluća potpuno sazriju između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje slabjeti i disanje postupno postaje sve teže. To se događa jer ošit i drugi mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik. 


Istraživanje znanstvenika iz škole javnog zdravlja Johnsa Hopkinsa u Baltimoreu pokazalo je da prehrana bogata rajčicama i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik KOPB-a bivšim pušačima, a usto i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo potonje vrijedi i za osobe koje nikada nisu pušile. 


Magični je broj, utvrdili su znanstvenici, dvije rajčice i tri svježe voćke dnevno.


Rezultati su objavljeni u časopisu European Respiratory Journal.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 18:29:57

Create Account