Velika akcija čišćenja u Sesvetskom Kraljevcu ove subote

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.4.2022. 10:13:09
Velika akcija čišćenja u Sesvetskom Kraljevcu ove subote

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U sklopu Dana planete Zemlje ove subote, 23. travnja bit će na prostoru južnog dijela Sesvetskog Kraljevca u sklopu Večernjakovog projekta Rezolucija Zemlja održana najveća akcija čišćenja na zagrebačkom području.



Između retencijskog kanala s jedne strane puta i šume s druge strane, stotine tona su naveženog raznoraznog otpada. Radi se o prostoru od Strojarske ulice prema šumi uz sam autoput na krajnjem gradskom jugoistoku. Lijepa je to priroda, odnosno, bila bi lijepa da nema ljudi koji se ružno ponašaju i namjerno (jer otpad nije dovezen tamo slučajno), zagađuju okoliš. 


U svrhu pripreme akcije kojoj je glavni pokrovitelj Večernji list sa svojim ekološkim projektom Rezolucija Zemlja u sklopu kojeg će ove subote u Hrvatskoj biti održane stotine ekoloških akcija, a najveća zagrebačka bit će upravo na ovom mjestu, organizatori akcije obišli su mjesto radnje kako bi utvrdili potrebne zahvate i strojeve. 


Uz Udrugu Zelene i plave Sesvete koja je glavni organizator ove akcije, suorganizatori su Unija nova i Agroproteinka, tvrtke koje će dati dio ljudstva i strojeve za čišćenje i odvoz, te Čistoća koja će uz odobrenje gradonačelnika Tomaševića svojim samoutovarnim kamionima kupiti iz šume izvučeni otpad i odvoziti ga na za to primjerena odlagališta.


Veliku potporu u vidu sponzorstva akciji dalo je poduzeće Zubak u smislu financiranja akcije i čijih će dvadesetak djelatnika doći na akciju, te Končar u čijim će se pogonima nakon završetka akcije održati domjenak za sve sudionike.


Uz dakako Hrvatske šume koje će također biti nazočne, akciji su se najavili već proslavljeni ekolozi, Čisteći medvjedići kojih se očekuje tridesetak.


"Nadam se da će doći i sami Kraljevčani u velikom broju, ali i ostali građani Sesveta kojima je ekologija na srcu. Osim što ćemo očistiti ovo devastirano područje, mnogi na akciji prisutni mediji poslat će sliku da nam je stalo do Sesveta, da su ovdašnji građani sve osjetljiviji na zagađenje svojeg okoliša i da nećemo malobrojnim zlonamjernim pojedincima tek tako olako dopustiti uništavanje našeg krajolika, našeg zelenila", rekao nam je prilikom obilaska tajnik ZIPS-a Radoslav Dumančić.


Tijekom jučerašnje obilaska zamijetili smo u kanalu ljubavni par labudova koji u gnijezdu očekuju potomstvo, nadamo se uskoro vidjeti četiri mala ružna pačeta koji će se uskoro pretvoriti u lijepe labudove i dodatno uljepšati sliku prirode ovog kraja. Hodajući uz kanal uznemirili smo i patke koje su odletjele, ali vratile su se ubrzo po našem odlasku, vidjeli smo i srnu koja je pila vodu u kanalu. 


Smatramo da čovjek i priroda mogu živjeti u simbiozi i ravnoteži na korist svih samo nam treba molo dobre volje i pažnje. I ništa više.


Stoga sve vas pozivamo ove subote, na obilježavanje Dana planeta Zemlje ekološkom akcijom čišćenja u Sesvetskom Kraljevcu u vremenu od 10 do 14 sati. Rezervirajte si potom još malo vremena za okrjepu i druženje. Vidimo se!


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:16:09

Create Account