Slavi se Tijelovo, u Vugrovcu uobičajena procesija, a misa na Farofu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.6.2020. 12:25:40
Slavi se Tijelovo, u Vugrovcu uobičajena procesija, a misa na Farofu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Blagdan Tijelova uz svečanu misu, proslavljen je i u Vugrovcu uobičajenom procesijom kroz središte naselja, jedino je neuobičajeno bilo mjesto slavljenja mise, u podrumu župnog dvora.U Vugrovcu je proslava Tijelova bila malo drugačija negoli dosadašnjih godina. Naime, potres je toliko oštetio župnu crkvu, da je ona opasna po život i prije temeljite rekonstrukcije s protupotresnim ojačanjima neće biti moguće u nju ulaziti. Zbog toga je i misa proslave Tijelova održana u podrumu vugrovečkog  župnog dvora, velebne zgrade koja je također teže oštećena u potresu, međutim podrum je neoštećen i siguran. Ipak, većina je vjernika misu pratila ispred zgrade.


Misu i procesiju s uobičajene četiri postaje predvodio je vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić.

Što se danas slavi i što je Tijelovo?


Tijelovo  se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan, a obilježava se svake godine na drugi dan odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske. Većinom su na Tijelovo svojstvene procesije oko crkve, a u Vugrovcu na Tijelovo procesija ide kroz naselje. Kreće od crkve glavnom ulicom Augusta Šenoe, potom skreće u ulicu Matije Gupca kroz dio Vugrovca koji se zove Kučanec (s "tvrdim" č i naglaskom na a), te se nakon kilometra i pol hodanja u povorci spušta Bregovitom natrag do crkve, odnosno ove godine natrag do obližnjeg župnog dvora. Ovdje je uobičajeno da "Nebo" nose vugrovečki vatrogasci u svečanim uniformama, a žene odjevene u narodne nošnje vugrovečkog kraja hodajući iza Neba pjevaju za tu prigodu primjerene pjesme.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.5.2024. 19:08:21

Create Account