Razvija se sesvetski terapijski vrt, stigla i hidroponika

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.6.2021. 11:35:54
Razvija se sesvetski terapijski vrt, stigla i hidroponika

Foto: Marijo Spajić

U Sesvetski nedavno otvoreni terapijski vrt pristigla je i hidroponika potrebna za suvremeni uzgoj određenog bilja.



Ovo hidroponsko postrojenje prvotno je bilo namijenjeno najavljenom sesvetskom HUB-u, svojevrsnom poduzetničkom inkubatoru koji je trebao biti izgrađen u jednoj zgradi sesvetske bivše mesne industrije Sljeme. Iako se od HUB-a formalno još nije odustalo, njegovu realizaciju sprječava nedonošenje novih urbanističkih planova koji bi području Sesveta trebalo omogućiti postindustrijsku preobrazbu i otvoriti nove mogućnosti razvoja. Obzirom da nema HUB-a, hidroponsko postrojenje zaduženo za održavanje vertikalnih (zidnih) i krovnih zelenih površina, a što je budućnost urbanog vrtlarenja, bit će na raspolaganju terapijskom vrtu.


Terapijski vrt u Sesvetama nastao je u okviru europskog projekta ProGIreg, sufinanciranog iz sredstava Obzor2020, a koji je udruga Zelene i plave Sesvete ostvarila u suradnji s Gradom Zagrebom (Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Gradski ured za Strategijsko planiranje i razvoj Grada), Zavodom za prostorno planiranje, te Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu. 


Odluka o izgradnji terapijskog vrta donesena je tijekom tri radionice ko-dizajna koje su provedene tijekom 2018. i 2019. godine.


Ovaj projekt za cilj ima započeti transformaciju područja bivše mesne industrije Sljeme iz zapuštene post-industrijske plohe u novo središte Sesveta. Terapijski vrt zasigurno će doprinijeti kvaliteti ponude sadržaja u ovom području, ali i općoj slici prostora.


U narednoj fazi realizirat će se ulica koja će izravno povezivati Novi Jelkovec s terapijskim vrtom, a koja će time stvoriti nove spone između novog i starog dijela Sesveta. Kod realizacije tog projekta također će se koristiti elementi rješenja temeljenih na prirodi (Nature Based Solutions), a koji su osnova ovih projekata (kišni vrtovi).


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account